MIKRORACHUNEK Pit, Cit, Vat

15.01.2020

IRP czyli MIKRORACHUNEK – czym jest i kto powinien go posiadać?

Przy płaceniu zobowiązań PIT, CIT, VAT (bez VAT-14),
podatku od czynności cywilnoprawnych, podatku od spadków i darowizn,
ale też innych niepodatkowych należności jak np. mandatów karnych,
potrzebne nam będzie posiadanie indywidualnego rachunku podatkowego (IRP) inaczej mikrorachunek podatkowy.
UWAGA!
Podatnik nie zakłada rachunku, nie musi też składać do urzędu wniosku.
Numer swojego IRP (mikrorachunku) można sprawdzić przez Internet na stronie Ministerstwa Finansów podatki.gov.pl  lub w dowolnym urzędzie skarbowym po podaniu nr NIP lub PESEL.

Od 1 stycznia 2020 r. KAŻDY PODATNIK MA OBOWIĄZEK posiadania indywidualnego rachunku podatkowego (IRP). Pomimo, iż wielu z nas prawdopodobnie nigdy nie będzie miało potrzeby korzystania z mikrorachunku, to nowe rozwiązanie przygotowane przez Ministerstwo Finansów i Krajową Administrację Skarbową, nakłada na nas obowiązek posiadania IRP
Zwroty nadpłat oraz podatków, wynikające na przykład z rozliczenia rocznego, będą nadal wpływały na rachunek wskazany przez płatnika
lub przekazem pocztowym
.

Chociaż wpłaty na mikrorachunek będą dotyczyły przede wszystkim osób prowadzących działalność gospodarczą, to również osoby fizyczne będą w pewnych sytuacjach musiały korzystać z mikrorachunku.

W przypadku przedsiębiorców, którzy samodzielnie dokonują rozliczeń podatków, sprawa jest prosta, ponieważ każdą wpłatę będą musieli robić zgodnie z nowymi przepisami już od 1 stycznia 2020 roku.

Osoby indywidualne będą musiały założyć mikrorachunek, jeśli w roczne rozliczenie PIT wykaże niedopłatę podatku. Wskazana kwota będzie musiała zostać przelana na mikrorachunek podatkowy.

Warto zwrócić uwagę również na osoby, które rozliczają się ze współmałżonkiem. W tym wypadku, niedopłatę za rozliczenie PIT należy uiścić na mikrorachunek osoby, która została wskazana w zeznaniu podatkowym jako pierwsza.

(informacje ogólnie dostępne)